tirsdag 23. februar 2010

Heile landskapet er veg

Marit Brenner var ennå ikke fylt 50 da hun døde i 2002. Diktsamlingen Kongepingvinens fargar (Solum 2003) rakk hun aldri å se utgitt. Debutsamlingen Juni utenfor kom på Gyldendal i 1996, og disse to, tynne bøkene utgjør - såvidt meg kjent - hele hennes litterære produksjon.

I tider hvor selvpromotering og tilgjengelighet er viktige elementer i ethvert forfatterskap, skaper det nysgjerrighet når lite informasjon er tilgjengelig om forfatteren, noe som er tilfelle med Brenner. Ingen bilder å finne, ingen informasjon fra forlaget, svært lite på Google. Alt vi sitter igjen med er en håndfull vakre dikt... Ars longa, sier de dannede. Bøker er ferskvare, ynder enkelte forleggere å si. Hvordan skal man da finne forfattere som Brenner?Selv fant jeg henne ved en tilfeldighet, ved å bla vilkårlig i en kurv med tilbudsbøker. Noen finner henne kanskje ved å lese en anbefaling på en blogg...

Kongepingvinens fargar er skrevet - ser jeg for meg - med visshet om at livet går mot slutten. De korte diktene er skrevet av en som ser tilværelsen med nye øyne, en som har fjernet noen filter. Som sanser på nytt. En som har erkjent sin dødlighet og som sitter igjen med noe vi godt kan kalle livsvisdom:

Eg vil ikkje lenger.
Eg har busett meg
i punktumet.
Med utsikt over ei samling
siste
ord.

Det var mange som
skulle finne sin eigen veg.
Det finst ikkje vegar att.
Heile landskapet
er veg.

Det vemodige og det vakre går hånd i hånd, skaper balanse i samlingen. Ingen tristesse, ingen panegyrikk.

Eg sørgjer ikkje lenger over
dei døde. Berre tel dei.
Overlever dei. Strekker dagen
til han brest og blir
dagar.

Det er vemodig at det ikke kommer flere dikt fra Marit Brenner. Kongepingvinens fargar inneholder mange perler som kan leses igjen og igjen:

Dei lange linjene fell ut over havet som bruer
mot eit anna kontinent, for tynne, for stutte.

Eg går dei, noe
må hende der ute.

Og til slutt:

Så går lyset.
Men eg
merkar det ikkje.
Eg har gått ut.
Dit straumbrotet
ikkje verkar.

torsdag 18. februar 2010

Bokelskere.no


I vrimmelen av nettbaserte sosiale nettverk (jada, vi blogger og twitrer og facebooker til krampa tar oss, om vi har noe og melde eller ikke), har det dukket opp et strålende alternativ for oss som storkoser oss med bøker: bokelskere.no! Bak siden står (den ikke helt ukjente) Tore Renberg og (den åpenbart sympatiske) André Nesse. Siden er en boltreplass for de over middels bokinteresserte, og anbefales på det sterkeste.

Du oppretter en profil, og begynner straks å fylle de virtuelle bokhyllene dine. Kategoriser, anbefal, diskuter, sitér, lag lister, kommenter og finn ny og gammel litteratur. Finn andre som liker bøker du liker, og skaff deg venner over hele landet.

Kun et tips: Dette kan bli omfattende, så velg kun bøker du vil anbefale til dine hyller. Skal du rekapitulere 20 års glødende leseinteresse, må du slutte jobben, selge din ektefelle, og kanskje til og med slette din facebook-profil...

tirsdag 16. februar 2010

Hyss---

I en alder av 72 ble Rolf Jacobsen plateartist (en forsmak fikk vi riktignok mot slutten av 60-tallet, da han leste inn en EP for Lyrikklubben). LP-en Til Jorden ble utgitt i 1979, av selskapet Zarepta (utgitt på CD i 2005, av Pan Records). Noen av landets fremste jazzmusikere deltar. Hvem som fikk det hele i gang, vites ikke, men jeg sender vedkommende en takk. Den kan ha vært poeten selv, ikke umulig. Det kan ha vært pianist, komponist, arrangør og poesileser Egil Kapstad. Eller var det plateselskapsdirektør Ole Paus som hadde ideen?

Jeg finner stor glede i å høre forfattere fremføre egne tekster. Ofte bringer det teksten nærmere. Gjør den åpnere. Synliggjør flere lag. Presenterer noen mulige veier inn. Jeg tror forfatteren ønsker å si meg noe, og jeg foretrekker samtaler under fire øyne fremfor beskjeder på Post-it-lapper. Jeg vil være en bekjent av forfatteren, være dus. Være trygg på at han vil meg vel. At han holder ord, mener det han skriver. Så jeg besøker opplesninger, lytter til plater. Finner et knippe nøkler å prøve ut.

Rolf og jeg er dus, mye takket være en over 30 år gammel LP-plate. Utvalget av dikt, musikken. Den milde stemmen, rytmen, betoningen. Den eldre mannens storsinnethet og ro. Hans undertrykte utålmodighet i enkelte passasjer. Og brillene. De store, tunge brillene - ser jeg for meg - klemte på nesa, gjorde den tett og stemmen nasal. De hvislende s-ene. Hyss---

Så kan jeg finne frem Samlede dikt og innta godstolen.